Eerste werkgroep WERK& Ulrum

Afgelopen maandag, 25 januari 2016, is de werkgroep WERK& Ulrum voor de eerste keer bij elkaar geweest in het informatiecentrum in Ulrum. In een bont gezelschap vanuit het dorp, DEEL& Ulrum, Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, Hanzehogeschool Academie van Bouwkunst, Dearhunter, Kadaster en Stichting Libau hebben we na een korte kennismaking met elkaar de doelen van het project, de onderzoeksopzet, de rol van de werkgroep en natuurlijk de eerste verhalen doorgenomen.

 

image2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bestaande boeken over Ulrum verhalen met name over d’ olle kern. Dit is het gebied tussen de Elensterweg-Noorderstraat-Leensterweg, Singel, Hunsingokanaal en de opvaart van Ulrum. Een bijzonder verhaal gaat over het pand van Wotteroaltje op de hoek van het kanaal met de opvaart. In dit pand was onder andere een populair huiskamercafé gevestigd. Dit huiskamercafé met een tapkast werd gerund door Aaltje die, zoals de naam Wotteroaltje al doet vermoeden, de drank nogal eens aanlengde met water. Alhoewel we al best veel bestaande boeken over Ulrum verzameld en gelezen hadden, bleek er nog meer materiaal te zijn. Van Jaap Tuma hebben wij na afloop een stapel boeken mee gekregen en we zijn benieuwd welke verhalen we hierin tegen gaan komen!

Ook hebben we de eerste nieuwe verhalen die we hebben opgehaald met Struun’n deur Ollerom besproken. In deze verhalen zijn veel panden en plekken, die illustratief zijn voor het leven zoals zich dat in vroeger dagen in Ulrum afspeelde, aan het licht gekomen. De vele schuren achter de huizen waarin tal van ambachten werden uitgeoefend zijn hiervan een mooi voorbeeld. Sommige oude panden staan niet op zich maar vertellen met elkaar een verhaal. Zo staan er bijvoorbeeld aan de zuidkant van Ulrum nog tal van panden die te maken hebben met de strokartonfabriek die ooit in Ulrum heeft gestaan. Naast verhalen over oude panden en plekken zijn ook meer hedendaagse verhalen aan het licht gekomen die nog niets aan actualiteit hebben ingeboet. Zo is het sportcomplex ‘De Klei’ in het midden van de 20e eeuw ontstaan uit een burgerinitiatief van de Vereniging Voor Volksvermaken Ulrum. Ook toen al nam het dorp het heft in eigen hand!

Al die verhalen smaken naar meer. De komende tijd gaan we door met verzamelen en interpreteren hiervan. Ook gaan we nadenken over een manier om in het voorjaar de oogst te delen met de Ulrummers. Heb jij nog een mooi verhaal voor ons of wil je meedoen in de werkgroep? Neem dan contact op met Petra de Braal of Tim Willems-Kruize (willems@libau.nl of mobiel 06-28.26.14.38).

Tags: , , , , , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!