Verkering met Ulrum

We zijn weer thuis! Soort van. Voor een week.
Na onze eerste weekdate met Ulrum in april (http://www.deelnulrum.nl/?tag=stamm), willen we inventariseren of verkering een optie is.
We zijn nog steeds niet van de tekst. Dus proberen we ons verblijf weer in beeld te vangen. Dit keer ook in bewegend beeld.
De aankomst

De stilte en het donker ervaren van de weilanden tussen Ulrum en Zoutkamp

We beginnen meteen al goed. Een hartelijk ontvangst door Johan Valkema met de sleutels. Er zijn een paar kleine veranderingen in het pand (o.a. het splinternieuwe kopieerapparaat), maar we zijn snel weer geïnstalleerd. ‘s Middags is het druk. Om 13.00 uur hebben Marian en Fenna een overleg met Hans van der Heide en Inge Zwerver over verschillende rechtsvormen om Dörpszörg in te gieten. Om 14.00 uur schuift de hospice werkgroep aan en komen ook al de eerste mensen binnen om meer informatie te krijgen over de subsidiemogelijkheden van de woningaanpassingen bij Roelof Noorda. Gaaf om te zien dat er al zoveel meer reuring en aanloop in het pand is dan een half jaar geleden.

Pleuni heeft inmiddels de hospice- initiatiefnemers ontvangen en van thee voorzien op de bovenverdieping. Fenna en Marian schuiven bij Pleuni aan. Ook hier gaat het over rechtsvormen. Het dilemma waar ze voor staan is bijna kip-ei verhaal: je kunt vaak pas een volgende stap maken als je een stichting/ cooperatie/ vereniging bent. Maar je kunt pas een stichting/ cooperatie/ vereniging worden als je geld hebt, die je weer bij fondsen moet aanvragen, maar dat kan alleen als je een stichting/ cooperatie/ vereniging bent enzovoort enzovoort. We merken het dilemma wat zij hebben, vaker bij bewoners. Een mogelijke oplossing: een Stichting in oprichting! Zo kun je makkelijker het gesprek al aangaan met bijvoorbeeld geldverstrekkers, zonder dat je meteen alles formeel moet vastleggen. Vier paar oogjes lichten op. Een stichting in oprichting is geboren!

Wil je meer informatie over welke rechtsvorm geschikt is? Het informatieblad van het ministerie van BZK is een mooie leidraad: http://www.bouwstenen.nl/fileswijkplaats/Wijkondernemingen%20-%20Orientatie%20op%20rechtsvormen_0.pdf
W
il je meer weten over die rechtsvormen, dan kun je ook altijd even contact met ons opnemen!

Ook zijn we nog op zoek naar een stagiair/ afstudeerstagiair die een haalbaarheidsonderzoek voor de hospice wil uitvoeren. We hebben al contacten bij de Hanze, maar mocht je iemand weten: neem even contact met ons op!

Tags: , , , ,

2 Responses to “Verkering met Ulrum”

 1. Eiko Swijghuizen
  september 4, 2014 at 10:12 pm #

  Het verhaal over de stichting in oprichting is volgens mij veel te rooskleurig.
  Een stichting i.o. is geen rechtspersoon.
  Er zijn andere mogelijkheden om een stichting op te richten.
  Zoek een sponsor voor de kosten van de oprichtingsakte en de kosten van de inschrijving in het handelsregister. Soms is een notaris bereid deze kosten voor zijn/haar rekening te nemen. Een soort sponsorbijdrage dus.
  Een andere stichting, bijvoorbeeld Stichting Ulrum 2034 zou als sponsor en eventueel als oprichter kunnen optreden.
  De eerste stap is om contact op te nemen met een notaris voor het opstellen van een concept oprichtingsakte.

 2. Remco
  oktober 15, 2016 at 2:02 pm #

  Hah, die Eiko, toch!

  Onze plaatselijke financiële expert!…

Plaats een reactie!