Leegte vult zich vanzelf

Volgens het Wikipedia artikel over Ulrum loopt het aantal inwoners er flink terug. Als de trend zich doorzet komt ‘de nul’ over enkele tientallen jaren in beeld. Zou een compleet dorp zomaar kunnen verdwijnen.

Onderweg naar Ulrum hadden Edwin en ik geen idee wat we precies in Ulrum zouden gaan doen. Dat zien we wel als we er zijn.  Leuk als je er allebei zo over denkt maar ik was ook een beetje bang er van alles te halen en maar weinig te kunnen brengen.

Na aankomst in Ulrum en boodschappen doen bij de plaatselijke Spar zijn we gaan wandelen. Ik merkte dat ik vooral om me heen keek vanuit de thema’s waar ik in de wijk Oosterheide in Oosterhout mee bezig ben. Zwerfafval bijvoorbeeld. Wat is het enorm schoon in Ulrum. Tijdens onze wandeling maar één stuk zwerfafval gezien. En opgepakt.

Zwerfie Ulrum

Maar waar laat ik het dan als er nergens afvalbakken te zien zijn? Of zijn die gewoon niet nodig omdat het hier zo schoon is? Met plakhanden van spul dat ik nooit drink deze zwerfie uiteindelijk in het appartement waar we logeren in de vuilnisbak gegooid. Ulrum is nu 100% zwerfafval vrij.  Met het thema zwerfafval hoef ik hier in ieder geval niks te doen maar met welk thema dan wel?

En nu Edwin en ik in de kantoor- en ontmoetingsruimte onder het appartement aan het werk zijn, wordt één idee over wat morgen te doen twee ideeën, drie ideeën…..  En zo vult de leegte van we zien wel wat we hier gaan doen zich vanzelf.

Zou dat voor een dorp als Ulrum ook zo werken? Dat de leegte die ontstaat als het inwonersaantal maar blijft dalen, zich vanzelf opvult? En zo ja, waarmee dan? En moet je daar actief iets voor doen of kun je lekker achteroverleunen en daarop vertrouwen?

Toeval kun je een beetje helpen door het uit te nodigen. Bijvoorbeeld door te dromen en tegelijkertijd de handen uit de mouwen te steken.

Peter de Kock
Blogt ook op http://peterdekock.nl/ en http://oosterheide.blogspot.nl/

 

Tags: , , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!