Lokaal, regionaal of…?

Edwin schreef vanochtend een blogpost over de lokale Spar supermarkt: ”Laten we hopen dat er een supermarkt is

Een gemeenschap heeft ontmoetingsplaatsen nodig, dat is wat ik denk. De lokale Spar is niet alleen een plek om boodschappen te doen maar is ook een ontmoetingsplek.

Als ondernemer begin je niet aan zo’n supermarktavontuur als je alleen economische motieven een rol laat spelen. Zoiets doe je omdat je van Ulrum houdt. Ik zie dan ook meer een sociaal gedreven ondernemer voor me.

Maar is het houdbaar, een Spar in Ulrum? In het kantoor waar we werken hangt een infographic:

Infographic Ulrum

Tja, kun je als het om een supermarkt gaat of, breder gezien, om ontmoetingsplaatsen, dan niet beter regionaal denken in plaats van lokaal?

Gisteren was René Gude te gast bij De Wereld Draait Door. Hij sprak er over zijn naderende dood. Wat moet je nog met ambities en van alles willen als je weet dat je gaat sterven. ‘In een roeiboot met de rug naar het leven‘ zo benoemde hij het.

Zou een dorp ook kunnen sterven? En dat doe je als je in zo’n dorp woont en er nog van alles wilt? Moet je dan bijvoorbeeld een supermarkt willen behouden? Of erin berusten dat alle voorzieningen uit Ulrum verdwijnen en jezelf richten op de regio?

Wat ik zo intrigerend vind is dat niemand het weet. Alles heeft voor- en nadelen en er is geen formule waar je alles in kunt stoppen met als uitkomst de beste keuze.

Puur rationeel keuzes maken werkt niet meer, de vraagstukken van deze tijd zijn er te ingewikkeld voor. Het enige wat rest is datgene doen wat je hart je ingeeft. Ik vind dat zo enerverend….

Peter de Kock
Blogt ook op http://peterdekock.nl/ en http://oosterheide.blogspot.nl/

 

Tags: , , , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!