De Ulrum verhalenwals

Edwin en ik zijn vanmiddag rond 12 uur weer terug naar het zuiden gereden.

Ulrum is weer voorbij

In de voorbije dagen is Ulrum als een ‘verhalenwals’ over ons heengereden. Zo voelt het. Geplet door een overvloed aan verhalen over krimp en alles wat daarmee samenhangt. Maar ook over aardschokken als gevolg van de gaswinning. Waar we ook kwamen en waar we ook gingen zitten: de verhalen bleven maar komen en stromen.

Dankzij Edwin heb ik veel geleerd over de bibliotheekwereld. Leren deden we aan de lopende band. Zo kregen we gisteren nog een lesje over de Groningse baksteen en over het herstellen van aardschokschade. En ook over politiek en mensen die vol gas vooruit willen en mensen die vol op de rem stil willen blijven staan. Over dromers die zien hoe alles anders kan en over juristen die alleen interesse hebben in de juridische punt komma onderbouwing van al die dromen.

We leerden natuurlijk ook veel over krimp en wat dat met mensen doet en met een regio, hoe het sommige mensen verdeelt en anderen juist samenbrengt. Over actief zijn in je eigen straat, en dorp, dat wat er ook speelt, er altijd een heleboel dingen zijn die je zelf kunt doen om het leefklimaat te verbeteren. En dat er mensen zijn met een torenhoog enthousiasme en dat je daar heerlijk door aangestoken kunt worden. En ook dat er mensen zijn voor wie het allemaal te hard en te snel gaat, mensen die verlangen naar hoe het vroeger was. En dat als je je verplaatst in die mensen, je met ze kunt ‘meesomberen‘ en ze kunt begrijpen.

Hoewel Ulrum helaas alweer achter me ligt, zal ik hier zeker nog bloggen.

In Leens maakte ik deze foto:

Verborgen wegen

‘De verbogen wegen zijn het mooist’ staat er op de eerste regel. Dat vind ik zo ontzettend van toepassing op Ulrum en al die krimpgebieden in Nederland.

Ulrum en al die prachtige dorpen waar we waren, al die prachtige mensen die we spraken, al die prachtige verhalen waar we in mochten meedelen: bedankt!

Peter de Kock
Blogt ook op http://peterdekock.nl/ en http://oosterheide.blogspot.nl/

Tags: ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!