De smaak van Ulrum – Ria en Menne van Dijk

Boeskool 2Maandag

Bij wie: Ria en Menne van Dijk
Aan tafel om: 18.30 uur
Op tafel: boeskool met augurkjes, cocktail uitjes, Amsterdamse uitjes, rookworst en Groninger worst.
Toe: pruimenvla met kaneel

Boeskool, dat zou het worden. Dat wist Ria al zodra ze me mailde met haar uitnodiging. Om eerlijk te zijn: ik moest even googlen wat boeskool eigenlijk is. En dat terwijl ik nog geen jaar geleden een stamppotboek heb geschreven (met recepten van stamppotkoning Werner Drent). Foei, Marije.

Boeskool blijkt namelijk stamppot wittekool te zijn. Met als ‘geheime’ ingrediënten kerrie en mosterd. Echte Groninger mosterd natuurlijk. Die lekkere grove.

“We hebben ook nog even gedacht aan stamppot mous”, zegt Menne. Weer zo’n woord waarvan ik niet direct weet wat er wordt bedoeld. “Maar daar hoort eigenlijk eerst de vorst nog overheen te gaan.” Ah, nu weet ik het: boerenkool! Ook lekker natuurlijk, maar iets dat ik zelf ook wel eens maak. In tegenstelling tot wittekool.

Tip van Ria: “Gebruik wel goede aardappelen, zoals Frieslanders. Zonder goede aardappelen wordt je stamppot ook niet lekker.” Zelfs halen ze de aardappels bij boer Van der Spek, die aardappelen en groenten verkoopt aan de weg. Daar moet ik deze week dus beslist eens langs fietsen.

 

 

Tags:

One Response to “De smaak van Ulrum – Ria en Menne van Dijk”

  1. oktober 15, 2014 at 12:21 am #

    Water loopt me in de mond. Vooral die Groninger mosterd… Kunnen ze hier in L.A. nog een boel ven leren…

    Veel plezier in Ulrum!

Plaats een reactie!