De smaak van Ulrum – Anko en Anita Valkema

Hete bliksemWoensdag

Bij wie: Anko en Anita Valkema
Aan tafel om: 17:00 uur
Op tafel: Hete bliksem met spekjes, rookworst en augurk. En boerenkool voor Anko (en een beetje voor mij)
Toe: Dubbelvla

Ook na drie dagen blijft het wat onwennig: rond etenstijd bij onbekenden aanbellen om aan te schuiven. Gelukkig is het ijs ook hier al snel gebroken. Anko doet open en begeleidt me naar binnen waar zijn schoonmoeder Diny al zit. Anita staat in de keuken boven een indrukwekkende hoeveelheid pannen. Hier wordt druk gekokkereld.

Anita had me van tevoren al verteld wat we zouden eten: hete bliksem, oftewel stamppot met zoete appels. Met een snufje kaneel. “We eten ook wel eens een pastaatje hoor”, zegt ze lachend. “Maar stamppot is hier wel één van de favorieten. En ja, ook wij gebruiken altijd de Frieslanders van Van het Spek. Dat zijn aardappels waarmee je echte alles kunt doen: koken, bakken én stampen. En ze zijn lekker, natuurlijk.”

Ook Anko wordt enthousiast: “De eerste nieuwe aardappels van het seizoen zijn helemaal lekker. Die hebben bijna niets meer nodig. Gewoon schrappen en koken zonder ze in stukjes te snijden. En dan opeten met een likje mosterd.” Ook Diny veert op. “Doe je dat met gewone mosterd? Ik maak altijd mosterdstip, een sausje van boter, bloem en mosterd. Dat is helemáál lekker.”

Al gauw gaat het aan tafel over niets anders meer dan lekkere dingen. Niet in de laatste plaats omdat de eettafel vlak naast een kast met oude bakkersbenodigdheden staat. Het gesprek gaat van knisperende nieuwjaarskniepertjes en wafels naar de bakkerij die Anita lange tijd bestierde in Zoutkamp. En natuurlijk naar de perfecte manier om poffert te bakken en de overheerlijke mosterdsoep van zoon Patrick, die ook aan tafel zit. Kortom: de tijd vliegt voorbij en mijn bord is leeg voor ik er erg in heb.

Als ik terugkeer naar mijn tijdelijk onderkomen in pand Luth krijg ik van Diny nog een potje boerenjongens mee.  Met de pot vlierbessengelei van Willy wordt het al een hele verzameling. Nog even en ik hoef zaterdag niet eens meer naar de streekmarkt 😉

Tags:

5 Responses to “De smaak van Ulrum – Anko en Anita Valkema”

 1. Joris
  oktober 16, 2014 at 9:47 am #

  Heel leuk Marije! En nu heb ik ook zin in hete bliksem 🙂

 2. Jolanda
  oktober 16, 2014 at 10:58 am #

  Klinkt heerlijk, maar eh…een poffert kook je toch? 😉

 3. Marije Sietsma
  oktober 16, 2014 at 11:01 am #

  Je hebt helemaal gelijk Jolanda! Zij kookt hem inderdaad. Op de klassieke manier in één van de mooie poffertpannen die ze heeft 🙂 Maar heet het dan niet nog steeds bakken in zo’n pan? Hoe dan ook: hoog tijd dat ik het zelf eens probeer!

 4. R.J.Mansholt
  oktober 16, 2014 at 11:36 am #

  poffert wordt gekookt in een speciale poffertpan.
  Als er nog wat over is kun je de schijven bakken in een koekenpan..
  Poffert wordt gegeten met gesmolten boter en bruine suiker.

 5. Fran Huizenga-Luth
  oktober 17, 2014 at 4:12 am #

  Ik geniet elke avond van deze serie over wat Ulrummers je voorschotelen. Brengt weer veel herinneringen mee. Die hete bliksem lustte ik erg graag en vondt het vooral ontdeugend leuk om de naam te zeggen lol! M’n vader keek dan niet te vrolijk maar kon er niets van zeggen want zo heette het toch? Bedankt dat je elke dag je belevenissen op de web site zet. Doe IEDEREEN in Ulrum maar de groeten van ons.

Plaats een reactie!