De smaak van Ulrum – Frouwktje Hielkema

Smaak Ulrum Frouwktje tafelVrijdag

Bij wie: Frouwktje Hielkema
Aan tafel om: 18:10 uur
Op tafel: amuse van geroosterde paprika met mozzarella, hartige rijsttaart met een oosters tintje, salade
Toe: Stoofpeertjes

Het begon met een e-mail van Dick Ronner, de uitgever/boekhandelaar/docent/vormgever uit Houwerzijl. Na het artikel in het Dagblad van het Noorden, mailde hij direct. Om me uit te nodigen voor een bezoek (zie mijn eerste blog), maar ook om me een tip te geven:

Heb je dan ook Frouw Couture gezien? Frouwktje kookt graag en apart. Als je toch een uitstapje maakt dan zou ik bij haar langs gaan.

En al woont Frouwktje niet in Ulrum maar in Houwerzijl, zo’n tip kon ik natuurlijk niet negeren. En dus maakt ik een afspraak met haar voor de allerlaatste Smaak-van-Ulrum eetdag. “Ik kook eigenlijk nooit bestaande recepten”, vertelde Frouwktje me. “Ik hou er van om allerlei smaken te combineren.” Kookboeken leest ze wel, maar vooral om inspiratie op te doen voor haar eigen creaties. Gerechten die ze het liefst deelt met gasten. “Koken voor alleen mezelf vind ik niet leuk, dus ik nodig graag en vaak mensen uit om te komen eten.”

Ook vanavond ben ik niet de enige gast. Met tipgever Dick en zijn vriendin Flora is de tafel goed gevuld. Helemaal als Frouwktje de eerste gang serveert op borden die ze versierde met bloemen van de Oost Indische kers. Frouwktje: “Ik vind het leuk om het eten op nog wat mooier te maken met kruiden of andere eetbare planten uit mijn eigen tuin.”

Het hoofdgerecht is een hartige taart, gevuld met rijst, gehakt en verschillende oosterse kruiden. En daarnaast: een frisse salade met komkommer, tomaat en feta. En dan, geheel tegen de gewoonte van Frouwktje in, serveert ze nog een nagerecht ook: stoofpeertjes die de hele dag hebben staan pruttelen in een kruidig sapje.

Na zo’n uitgebreid menu is een after-dinner-dipje onvermijdelijk. Gelukkig krijg ik voor mijn vertrek nog een kopje koffie, als kleine oppepper. Niet dat het zo ver fietsen is, van Houwerzijl naar Ulrum, maar inmiddels is het al goed donker ’s avonds. En ik merk al snel dat dat hier dan ook écht donker is. Zeker op zo’n slingerweg tussen de weilanden door. Gelukkig heeft de fiets die ik van Willy Noorda mocht lenen een lekker felle lamp 🙂

Hartige taart Stoofpeertjes

 

 

 

Tags:

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!