praatavond duurzaamheid en opplussen

29 januari vond er een Praatavond over Duurzaamheid en Opplussen plaats. Jan Hink van Energie Initiatief De Marne deed verslag. Een kleine greep uit wat hij schreef:

“Twaalf mensen zaten op deze avond rond de tafel in het kantoor van Ulrum 2034 om te praten over de mogelijkheden op energiegebied voor Ulrum. Mensen uit heel verschillende hoeken van het dorp, met vaak ook heel verschillende interesses. Zij hadden gemeen dat ze zich richtten op wat er nu in de komende tijd haalbaar zou zijn voor Ulrum.

Wat kwam er veel langs. Een baaierd aan onderwerpen. We waren niet steeds in staat om de lijn er in te houden, en dat was in deze praatfase ook niet erg:

En wat komt daar nu allemaal uit?
In ieder geval was het voor alle aanwezigen duidelijk dat het zelfstandiger worden in de energiewereld steeds een kwestie is van
1.    besparen
2.    zelf opwekken
3.    als het nodig is bijkopen.

Wat je doet moet duurzaam en rendabel zijn omdat de huidige energie nu eenmaal op raakt.

In welke richting denkt men nu eigenlijk?
Dat ligt nog niet vast.  Op deze avond hebben we afgetast wat er aan mogelijkheden zijn. Bart noemt dat het wenselijk is om Dorpsbelangen erbij te betrekken. Ga niet weer een aparte coöperatie oprichten, maar hou het zoveel mogelijk bij de bestaande organisaties. Draagvlak voor wat we doen is van het grootste belang. De volgende avond zal meer duidelijkheid en draagvlak brengen.

Er wordt samen met anderen uit het dorp verder gedacht over de mogelijkheden die Ulrum heeft. Dat kan natuurlijk het genoemde zonnepark zijn, of kleine windmolens, en in ieder geval zal er ook gekeken worden naar financieringsconstructies en naar mogelijkheden om partners te vinden.
Dus, wat is de volgende stap?

Er zal in Ulrum in iets breder verband met meer vertegenwoordiging uit het dorp een vervolg op deze avond worden belegd. Het is van belang dat iedereen in het dorp kan meepraten over dit onderwerp, omdat het tenslotte iedereen aangaat.

Nogmaals:
De kernwoorden zijn Duurzaamheid en Opplussen.”

Zie ook het artikel uit de Ommelander Courant van 5 februari. Klik op de afbeelding voor een grotere versie van het bericht.

ommelander 5 februari 2015

 

SLIMWONEN

Tags: , , , , , , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!