even voorstellen: Mans Schepers

fotografie jonathan andrews

fotografie jonathan andrews

Afgelopen maand is het project ´Terpen en Wierdenland, een verhaal in ontwikkeling´ gestart in Ulrum. Dit project is een samenwerking tussen Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Groningen, Kenniscentrum landschap, Terpencentrum en het Museum Wierdenland. Een aantal mensen zullen de komende periode in Ulrum te zien zijn. Tijd om het team erachter voor te stellen, te beginnen bij Mans Schepers (die er samen met Jeroen Wiersma, Annelien Kapper en Geert Schoemakers aan werkt).

wie ben je?
Mijn naam is Mans Schepers, ik ben 31 jaar en woonachtig in Groningen.

wat doe je?
Ik ben werkzaam als archeoloog aan het Terpencentrum van het Groninger Instituut voor Archeologie. Vorig jaar ben ik gepromoveerd op een proefschrift over de plantengroei in Nederlandse kustgebieden in de geschiedenis. Het Fries-Groningse terpen- en wierdenlandschap speelt in dit onderzoek een belangrijke rol. Naast mijn werk in dit project bestudeer ik plantenresten uit opgravingen en ben ik bestuurslid van het landelijke Biologisch Archeologisch Platform. Opgegroeid rond Sappemeer, liggen de Groninger taal, cultuur en mensen mij na aan het hart. Naast archeoloog ben ik redelijk fanatiek veldbotanicus (plantenkijker) en actief in scouting. Ik zit onder andere in de staf van het Noordelijk Pinksterkamp (NPK), dat jaarlijks wordt gehouden in de Marnewaard.

wat kun je voor Ulrum betekenen?
Ulrum is het eerste Groningse dorp dat we behandelen in dit project, en als Groninger heb ik er veel zin in. Ik voel in het dorp dat er veel enthousiasme en wil is om dat wat Ulrum bijzonder maakt, goed zichtbaar te maken. Dwars over beide wierden wil ik een aantal boringen helemaal tot in de natuurlijke bodem zetten. Zo kun je zien hoe dik de wierdelagen op verschillende plaatsen zijn. Dat betekent dat we in onze boor allerlei verschillende lagen en misschien ook vondsten gaan zien die iets vertellen over de fysieke opbouw van het dorp. Ook ga ik uit het archeologisch depot in Nuis de dozen met spullen halen van eerder graafwerk in Ulrum.

De resultaten van het onderzoek worden zichtbaar gemaakt. Deels gaat het hierbij om de archeologische vondsten zelf, maar je kunt ook denken aan een weergave van de doorsnee van het dorp op verschillende plekken. Over de precieze vorm hiervan, gaan uiteindelijk de inwoners zelf. Onze uitdaging is om door het zichtbaar maken van het verre verleden, het al heel actieve dorp Ulrum nog een beetje leefbaarder te maken.

Tags: , , , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!