Archeologische boringen Terpen en Wierdenland

Op donderdag 5 en vrijdag 6 maart zal Mans Schepers samen met een aantal dorpsbewoners een aantal archeologische boringen verrichten op de wierden in Ulrum. In het project Terpen en Wierdenland wordt archeologisch onderzoek gedaan naar de dubbele wierde in Ulrum. Eén van de plannen van dat project is om op verschillende plaatsen in het dorp te gaan boren, om de ‘doorsnede’ van het dorp vast te leggen.

Het plan is vrij losjes: de lijn die Mans wil boren gaat helemaal over de twee wierden van Ulrum heen. Vanuit praktisch oogpunt is het het handigst om gewoon ter plekke te kijken wat geschikte plekken zijn, en zo ‘door het dorp te bewegen’. Naast het beschrijven van de boringen, kijken we natuurlijk ook goed naar wat we in de boor aantreffen, en nemen we kleine ‘grondmonsters’ van verschillende dieptes.

We boren met behulp van een guts (zo’n 3 cm breed), tot in de bodem onder de wierde. De praktijk zal moeten uitwijzen hoe makkelijk het allemaal gaat. We plaatsen onze boringen door te zoeken naar een geschikte plek, in een rij dwars over de wierden. Waar nodig zullen we mogelijk wel eens een stoeptegel ofzo lichten en weer terugleggen. Ik neem ook een gewone grondboor mee (een zogenaamde ‘edelmanboor’), voor als de bovengrond erg zandig is, bijvoorbeeld onder bestrating.

Natuurlijk kunt  u ook komen kijken of komen helpen bij de boringen. We verzamelen om 9.00 uur bij het infocentrum aan de Noorderstraat.

 

Wat moet je meenemen?

Niet zo heel veel. Laarzen kan, maar lijkt me niet eens noodzakelijk. Wel kleren die vies mogen (en gaan) worden, we werken toch vooral in klei. Hoe ‘vettig’ die klei is, zal wel blijken.

 

 

 

 

Tags: , , , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!