Ulrum aan de taart?

Anneke Dalhuisen

19-12-2013

Begin deze herfst werd ik gebeld door Petra. Bij afstruinen van het web had zij gezien dat ik me bij Heijmans bezig hou met ruilverkaveling en herontwikkeling. En laten dat nou precies twee van de thema’s zijn waar zij in Ulrum de komende twee jaar samen met de inwoners mee aan de slag gaat. Het concept RealExchange (link: http://www.slideshare.net/AnnekeDalhuisen/heijmans-realexchange)  , waarbij we samen met het kadaster kantorenleegstand probeer op te lossen door middel van ruilverkaveling, richt zich dan wel op gedeeltelijke leegstand in kantoorgebieden, maar de essentie is de aanpak hetzelfde: de problematiek op gebiedsniveau bekijken en in eerste instantie te proberen het gebied zo succesvol mogelijk te maken, waardoor uiteindelijk ook alle individuele panden er beter af zijn. Eén pand aanpakken kan de kwaliteit van dat gebouw verbeteren, maar verandert nog niks aan de o zo belangrijke omgeving. De taart eerst zo groot mogelijk maken, in plaats van ieder een zo groot mogelijk stuk proberen van elkaar af te snijden, daar gaat het om (link: http://www.overruimte.nl/2013/leegstand-samen-taart/) .

Op 12 november was het dan zo ver en was ik samen met collega Hille de Haan, van renovatie, onderhoud en beheer bij Heijmans woningbouw in Drachten, uitgenodigd in de tijdelijke woning van Petra boven de voormalige interieurspeciaalzaak in hartje Ulrum. Helaas zat het weer niet mee en kregen wij een eerste indruk van Ulrum zoals je Noord-Groningen het liefst niet ziet; regenachtig, winderig en koud. Desondanks gaf Johan Valkema, bestuurder van stichting Ulrum 2034 ons een uitgebreide tour door het dorp. We bezochten onder andere de nieuwe speeltuin en toekomstig buurtcentrum. Een prachtig voorbeeld van de bevlogenheid van de dorpsbewoners om van Ulrum te maken wat de provincie ook beoogd: het dorp van de toekomst. Daarnaast kregen we een goed beeld van de uitdagingen waar het dorp nog voor staat voor zij deze titel met recht kunnen dragen. We bekeken verschillende lege panden, woningen die in aanmerking komen voor een grondige aanpak en bespraken de huidige knelpunten m.b.t. senioren- en zorgwoningen.

Hille en ik zijn onder de indruk van het enthousiasme waarmee de bewoners van Ulrum en de corporatie Wierden en Borgen aan de slag (willen) gaan om het dorp toekomstbestendig te maken en de vele ideeën die zij hiervoor al hebben. Ook wij zien mogelijkheden en aanknopingspunten om een bijdrage te leveren. Niet alleen in Ulrum, maar in een steeds groter deel van Nederland krimpt de kwantiatieve vraag naar vastgoed, maar verandert wel de kwalitatieve behoefte. De rol van bouwbedrijven als Heijmans in deze gebieden verandert van pure producent van nieuwbouwwoningen, naar het faciliteren van huisvestingsbehoefte. Daarom zijn ook wij op zoek naar oplossingen voor de problemen waar Ulrum tegenaan loopt. Als gebiedsontwikkelaar willen wij ook in bestaande gebieden op zoek naar synergie; welke ingrepen zijn nodig om het gebied zo succesvol mogelijk te maken?

Hierbij denken wij bijvoorbeeld aan ruilverkaveling, maar ook door het verduurzamen en levensloop bestendig maken van woningen, herontwikkeling van leegstaande panden en vernieuwende zorgconcepten.

Om ervoor te zorgen dat al deze ideeën tot hun recht gaan komen is het wat ons betreft van belang om, voor oplossingen voor individuele woningen en panden uit te werken, eerst een plan te maken voor het totale gebied. Hoe moet Ulrum er uit zien in 2034? Wie wonen er dan? Wat hebben zij nodig? En hoe zit het met de dorpen in de omgeving? Waar kunnen zij elkaar versterken? En welke rol speelt Ulrum in de regio?

Als er een goede blauwdruk is voor de toekomst kunnen de handen vervolgens uit de mouwen. Want dat is misschien nog wel het krachtigste aan het plan Deel&Ulrum; het biedt mogelijkheden om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. Ulrum als dorp van de toekomst; wij zien het wel zitten!

 

(klik op de afbeelding om die te vergroten)

Dia 1

Tags: ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!