Even voorstellen: Elize Rietberg, de eerste gast van DEEL& Ulrum

elize rietmanWie ben je?
Ik ben Elize Rietberg, een student aan de Rietveld Academie, textiel.

Wat doe je?
Momenteel ben ik bezig met afstuderen aan de Rietveld. Dit is een dynamisch proces wat al gaande weg steeds meer uitkristalliseert. Naast het schrijven van een scriptie zijn we bezig met tastbare dingen creëren.

Vorig jaar deed ik een uitwisseling met Japan voor een half jaar. Het was een boeiende reis waarin ik een hoop geleerd heb op het gebied van textiel. Technieken staan daar zeer hoog in het vaandel en ik heb aan veel even mogen proeven.

Steeds meer kreeg ik de vraag over textiel in Nederland, en de identiteit van Nederland. Voor mijn afstuderen leek het me daarom logisch terug te gaan naar Groningen, waar ik ben opgegroeid. Op reis in Groningen.

Tijdens mijn studieperiode ben ik erachter gekomen dat ik me graag laat inspireren door een omgeving. Hoe mensen leven, denken, maken. In interactie met mijn omgeving maak ik dingen. Tevens ben ik zeer geïnteresseerd naar technieken en grondstoffen die bij een plek horen.

Zo heb ik al een maand in Noord-Groningen gezeten om het een en ander te inventariseren. Aangezien ik in Japan veel met indigo heb gewerkt werd ik ook nieuwsgierig naar de indigotraditie in Nederland.

Via de Borg Verhildersum hoorde ik over de techniek ‘blauwdruk’. Dit vind ik een prachtige techniek om me in te verdiepen, textiel dat met een reservepasta bedrukt wordt om vervolgens in zijn geheel in een indigo bad te worden gedoopt. Ik ben nu aan het leren over indigo, binnenkort ga ik naar Duitsland om daar een blauwdrukkerij te bezoeken.

Wat kom je in Ulrum doen/wat kun je voor Ulrum betekenen?
Aangezien ik het fijn vind om te werken met een omgeving kan Ulrum mijn ‘onderzoeksterrein’ worden. Ik hou ervan om door middel van korte interviews met mensen interactie aan te gaan. Welke kennis is nog verborgen? Ik zal Ulrum in een grotere context zien als onderdeel van Noord-Groningen maar ik zal ook inzoomen op de mensen die er nu wonen.

Wat zeggen deze over een plek, het dagelijks leven, welke gebruiken zijn er? Hoe leven mensen met het klimaat, landschap? Hoe heeft dit invloed op het textiel?

Mijn manier van werken vereist ook altijd een grote mate van vertrouwen in het proces. Daarom is het voor mij zo belangrijk om ergens ‘op locatie’ te zijn, zodat ik me helemaal kan onderdompelen in het ritme van alledag.

Tags: , , , , , , , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!