over de beelden in Ulrum

Naar aanleiding van het bericht over de onthulling van de beelden op 22 oktober kregen we een vraag binnen op facebook van Fran Huizenga-Luth: ” Waar staat dat ander beeld en wat betekenen beide beelden?” We hebben het aan de organisatie gevraagd en daar kregen we zeer uitgebreid antwoord op. Te veel en te interessant voor een klein berichtje op facebook. Dus daarom een blogbericht.

Hierbij de uitleg over  de beelden in Ulrum door Harm van der Meulen:

“Circa vijf jaar geleden is het plan opgevat bij de toegangswegen van Ulrum beelden te plaatsen. Margriet Barends heeft toen vier ontwerpen gemaakt. Men was enthousiast. Alleen zijn er geen vier toegangswegen maar vijf, dus is er later een vijfde ontwerp bijgekomen.

Uitgangspunt voor de beelden was dat het iets met de geschiedenis van het dorp te maken zou moeten hebben en dat de dorpelingen het  zouden herkennen. Dus geen onduidelijke abstracte voorstelling maar figuratief. De Schapenweg was heel vroeger het pad waarlangs de schapen het toen nog aanwezige getijdengebied opgeleid werden. Dus daar staan schapen met op de achtergrond het dorp.
Bij de Singel eindigde de trekschuit van Groningen naar Ulrum. Goede reden om daar een beeld van een trekschuit met paard en voerman te plaatsen. Dit zijn de twee beelden die tot nu toe gerealiseerd zijn.

Er volgen nog drie beelden (als het daarvoor benodigde geld bij elkaar komt) .
Een beeld van een boom met ransuilen bij de weegbrug. Vroeger was daar een weg die Ransuilweg heette. Aan het einde van het Slingerbosje is een beeld gepland van een stationnetje met wachtende mensen en een treintje op de achtergrond. Het komt precies daar waar het spoor richting Zoutkamp de weg kruiste. En tot slot is er op de Elensterweg, bij de begraafplaats een beeld gepland van de Noorse god Ullr. Waar de naam Ulrum vandaan komt (misschien, is niet zeker).

En dan nog even over de materiaalkeuze. Een van de wensen van Dorpsbelangen was dat de beelden onderhoudsvriendelijk zijn. Het cortensstaal dat gebruikt is is een legering van 9 metalen. De roestlaag aan de buitenzijde is ook meteen een conserveringslaag. Het wordt mooi oranje en dat kleur goed tegen een groene bladerenachtergrond en bovendien heeft het materiaal een moderne uitstraling.

Margriet Barends is de beeldhouwer. Zij woont 10 jaar in het dorp.”

 

Tags: , , , , , , , , ,

One Response to “over de beelden in Ulrum”

  1. Fran Huizenga-Luth
    oktober 20, 2015 at 8:18 pm #

    Dank je wel Deel& Ulrum voor deze prima uitleg over de beelden in Ulrum. Prachtige actie om jullie (en ons) dorp interessanter te maken en tegelijkertijd gedeeltes van de Ulrummer geschiedenis uit te beelden. Al wonen wij er al heel lang niet meer, Ulrum zit in ons bloed en we houden ons zoveel mogelijk op de hoogte van Ulrum’s wel & wee. We hopen volgend jaar de beelden met eigen ogen zien. Een kleinere copie van het beeldje ‘Tante Bep of Bet’, weet niet precies meer hoe jullie haar noemen, staat al jaren bij ons op een ereplaatsje in de huiskamer.
    Nogmaals, veel dank en ga zo door. Jullie doen allemaal veel werk om Ulrum als een levendig en prettig dorp te behouden en m’n petje af voor jullie.

Plaats een reactie!