De eerste verhalen van WERK& Ulrum

De vorige keer hebben we in het blog iets verteld over de opstart en de doelen van het project WERK& Ulrum. Inmiddels zijn we twee weken onder weg en zijn we druk bezig verhalen te verzamelen. Een aantal (ex)dorpsbewoners hebben hun verhaal over een pand of plek inmiddels gemaild en we zijn met een paar dorpsbewoners al wezen Struun’n deur Ollerom.

‘De bunker’

Er is bijvoorbeeld door de familie Joolen-Kasemier een artikel opgestuurd over het voormalig postkantoor aan de Singel. Dit postkantoor aan de Singel maakt deel uit van een reeks kleine postkantoren die in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn gebouwd door de PTT in diverse Groninger dorpen.

Al deze postkantoren zijn door een andere architect ontworpen. Het exemplaar in Ulrum is vorm gegeven door Gunnar Daan, een bekende architect uit het noorden. Hij heeft het postkantoor zo ontworpen dat het pand erg opvalt tussen de woningen langs de Singel. Dat is goed gelukt. Het platte dak en ook de grijze betonstenen met lichte horizontale stroken maken dit gebouw tot een bijzondere verschijning. Doelend op dit uiterlijk en de degelijke bouw werd dit postkantoor door de dorpsbewoners ‘de bunker’ genoemd. Ook buiten Ulrum is het postkantoor niet onopgemerkt gebleven; het gebouw heeft destijds in diverse toonaangevende architectuurbladen gestaan.

Het postkantoor aan de Singel heeft niet zo lang dienst gedaan. Zo’n twintig jaar geleden is het postkantoor opgeheven en in een postagentschap elders in het dorp ondergebracht. ‘De bunker’ heeft een nieuwe functie gekregen en wordt sindsdien met veel plezier bewoond.

'de bunker' (Architectuurgids Provincie Groningen 1900-1994)

‘de bunker’ (Architectuurgids Provincie Groningen 1900-1994)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Struun’n deur Ollerom

De afgelopen weken zijn we ook begonnen met wandelingen door het dorp op zoek naar bijzondere panden en plekken. Dit noemen we Struun’n deur Ollerom. Het idee is simpel. Een dorpsbewoner kiest zijn of haar eigen route, leidt ons rond en vertelt verhalen die wij opnemen zodat wij deze verhalen op een later moment kunnen vertalen in een overzicht. Inmiddels hebben Menne van Dijk, Peter Oosterheerd en Eiko Swijghuizen met enthousiasme meegedaan aan Struun’n deur Ollerom en de resultaten zijn prachtig! De komende periode gaan we hiermee dan ook verder en benaderen wij nog tal van andere dorpsbewoners.

Oproep

Alle verhalen over het dorp zijn belangrijk en dragen bij aan de toekomst van het dorp. Ook als je geen grote verhalenverteller bent, weet je vaak meer over het dorp dan je denkt. De kleinste details kunnen interessant zijn. Aarzel daarom niet en stuur een verhaal in of neem contact met ons op en we gaan graag een keer met je struun’n en je zult zien dat de verhalen vanzelf naar boven komen.

In de werkgroep WERK& Ulrum is nog plaats. Uiteraard is iedereen welkom, maar om een goede dwarsdoorsnede van Ulrum te krijgen, zijn we in het bijzonder op zoek naar jongeren en dorpsbewoners van middelbare leeftijd die hieraan mee willen doen. Op 25 januari 2016 komt de werkgroep WERK& Ulrum van 19:30 tot circa 21:30 uur voor het eerst bij elkaar in het Informatiecentrum in Ulrum en bekijken we met elkaar de verhalen die tot dan toe zijn binnen gekomen.

Petra de Braal en Tim Willems-Kruize (contact: willems@libau.nl of 06-28.26.14.38)

Tags: , , , , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!