3 juni opening expositie Oude Centrale Bakkerij

kouk making ofEr zijn plannen om de Oude Centrale bakkerij te restaureren en nieuw leven in te blazen. Als ‘voorproefje’ daarop heeft initiatiefnemer Bouwe (van Landbouwe) in Expoor, het oude stationsgebouw van Ulrum, een tijdelijke expositie  ingericht. De expositie heeft als titel:  ‘kouk: the making of’. Het is een knipoog naar het  verleden van deze unieke bakkerij.  Maar bezoekers aan de expositie gaan ook letterlijk koekjes bakken van eigen deeg.

Bouwe nodigt je van harte uit om de opening bij te wonen op vrijdag 3 juni 2016 om 15.00 uur bij Expoor – Spoorstraat 28 in Ulrum. Zie ook zijn mooie uitnodiging in PDF.

Aaltje van Ulrum
Tijdens de opening gaan leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool Hendrik de Cock uit Ulrum koekjes bakken. De kinderen worden vooraf door ‘Aaltje van Ulrum’ van school gehaald. Aaltje is een historische figuur in Ulrum, die vroeger naast broodbezorgster ook dorpsomroepster was. Met dit laatste heeft ze landelijke bekendheid gekregen, omdat ze de laatste vrouwelijke dorpsomroeper van Nederland was. Tijdens de opening zal aan wethouder Herwil van Gelder van Gemeente de Marne de Ulrumer kouk worden aangeboden. Deze koek is speciaal voor de expositie door bakker Peters uit Leens ontwikkeld. De koek is gemaakt van meel van Zeeuwse witte. Een oud tarweras die hier vroeger in de 19e eeuw ook in Noord Groningen werd verbouwd. Het graan wordt tegenwoordig weer geteeld op landgoed Verhildersum in Leens.

de Oude Centrale Bakkerij
In deze unieke bakkerij werkten vroeger maar liefst acht bakkers. De bakkers zijn er niet meer, maar het gebouw staat er nog steeds, aan de H. Scholtestraat in Ulrum. Er zijn plannen om het vervallen pand te restaureren en nieuw leven in te blazen.

Tags: , , , , , , ,

One Response to “3 juni opening expositie Oude Centrale Bakkerij”

  1. J W Kokmeijer
    juni 12, 2016 at 8:09 pm #

    Indien het er nog is,zou ik heel graag het recept willen hebben van het bruinbrood dat daar werd gebakken,ik heb nooit meer zulks lekker bruinbrood gehad

Plaats een reactie!