Bas Breman: Krimp, kramp of nieuwe groei?

LNT_3389

Moet ik nou wel of niet over de krimp schrijven? Dat zit ik me dit hele weekend al af te vragen.

Aan de ene kant lijkt het wel alsof ze in Ulrum zelf dat stadium al voorbij zijn. Alsof je het er niet meer over hoeft te hebben.
Die krimp, dat kennen we nu wel. We gaan het nu hebben over wat we nog wél kunnen doen en beleven in dit dorp. En dat moet gezegd, er wordt in ieder geval niet krampachtig over gedaan. Men heeft de krimp hier al lang onder ogen gezien en verzet zich er ook niet tegen. Dat op zich is al knap. Zoals een van de leden van de Dagelijkse Leiding van Ulrum 2034 in de laatste editie van D’Ollerommer schrijft: “{we hebben middelen om} de gevolgen van krimp aan te kunnen pakken. Niet te verwarren met het aanpakken van de krimp, want dat zal enkel kramp opleveren. De krimp gaan we niet bestrijden, in Ulrum noemen we het “de nieuwe groei”.

En toch kun je er als buitenstaander eigenlijk niet omheen. Krimp is vaak moeilijk tastbaar (probeer maar eens een foto te maken van ‘de krimp’), maar het is wel degelijk aanwezig. Zeker als je er op gaat letten staan er toch relatief veel huizen leeg en/of te koop in Ulrum. En dan zijn er de afgelopen jaren al de nodige wooneenheden gesloopt. Afgelopen jaar nog het verzorgingstehuis.
En als je de mensen spreekt dan komt het linksom of rechtsom toch ook vaak ter sprake. Ook het afgelopen jaar is het hard gegaan. Naast het verzorgingstehuis verdween ook de bibliotheek, de huisarts, een winkeltje voor snuisterijen. En ook de winkel met babyspullen verkast nu naar Winssum.

Maar goed, moet ik het daar nu ook weer over gaan hebben? Dat vroeg ik me dus af dit hele weekend. Ik heb het dus toch gedaan. Omdat ik ook vind dat we niet verkrampt met de krimp om moeten gaan. Het is een gegeven, en een (soms bittere) werkelijkheid die we gewoon onder ogen moeten kunnen zien.
Maar ook wat mij betreft blijft het hier dus niet bij! Vanuit dit gegeven gaat het erom dat dit unieke dorp met zijn hartelijke inwoners een nieuw evenwicht zal vinden. Of dat nieuwe groei zal zijn of moet heten weet ik niet maar ik zie na 2 dagen al wel dat er verrassend veel gebeurt en mogelijk is. Het aantal initiatieven dat er wordt genomen en de energie waarmee men daarmee aan de slag gaat is indrukwekkend. Dat hebben anderen natuurlijk ook al lang gezien. Vandaar dat dit dorp steeds meer in de schijnwerpers komt te staan. Dat brengt ook wel weer veel verwachtingen met zich mee.

Als die verwachting nu maar niet is dat dit dorp het in zijn eentje kan of gaat opknappen! Want volgens mij kunnen zie hier in Ulrum bij alle eigen kracht en energie ook nog wel wat hulp van buiten gebruiken. En als het aan mij ligt proberen wij daar vanuit Wageningen in ieder geval ook onze bijdrage aan te leveren. Ik hoop hier zeker nog weer terug te komen!

Bas Breman
26-1-2014

 

 

 

 

Tags: , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!