Ineke Hulshof: Verwarring op het spoor?

Hoe is het mogelijk, er staan ca. 20 huurwoningen leeg in Leens. Om de hoek worden nieuwe senioren woningen door de corporatie gebouwd en nog geen 500 meter verderop wordt een weiland volgebouwd door een paar ontwikkelaars. In Ulrum zien we Industrieterrein de Marne aan de oostkant van het dorp, helemaal leeg, wel infrastructuur, geen verkeer,
De hele nacht branden de straatlantaarns.
Als we hier om 7 uur nog in het donker vertrekken is het al een behoorlijke drukte op de weg, behalve op die weg die de buitenstaander voor een rondweg kan verslijten, “doorgaand verkeer” en het heeft ook nog voorrang dus.

Kortom, het kan een stuk duurzamer en goedkoper.
Niet alleen op straat, ook thuis. Knap de lege, en vaak bijzondere panden op met jonge starters. Er zijn er een paar aanschrijvingsrijp, dat heeft in Rotterdam goed gewerkt en kan enorm helpen als je er een stimuleringsprogramma naast zet. Met een monumenten status kan door particulieren goedkoop geld geleend worden via het NRF. Opknappen voor de verhuur kan met de corporatie, dat werkt sneller als nieuwbouw.

Maatwerk in plaats van project ontwikkeling. Krimp als kans voor duurzame transformaties. Meer thuiswerken, werkplekken in het café, in de nieuwe winkel van Sinkel, waar je wat beleefd en goede koffie wordt geschonken. Daar kom je leuke mensen tegen en ga je voor je plezier zitten werken, vergaderen en ook vieren.

Daar zit een kans voor de winkel van Luth en voor Neptunus. Met Pieter gaan we rekenen voor lagere energiekosten en daarmee ruimte voor structurele verbetering. Neptunus is al monument.
Wonen boven de winkel voor het beheer of voor gasten. Het is raar om boven de winkel te wonen in deze omgeving waar zoveel ruimte is en je genoeg vrijstaande huizen vind.
Eigenlijk zou ik het geheel willen transformeren in een half vrijstaand woonhuis naast nr 17, een werkplaats nieuwe stijl met allerhande faciliteiten zoals printers, snel internet,  ateliers en/of de Brocante van het Noorden.
Misschien zijn er mensen die alleen ondernemen niet zien zitten maar wel als je het samen doet. De nieuwe coöperatie waar verschillende culturele en commerciële activiteiten in passen.

We stellen voor een Ulrum Lab te organiseren in het voorjaar om de beste ideeën te verzamelen en op te werken.

foto (2) foto (3) foto (6)

Tags: , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!