Sonja Barentsen: Road Trip to Ulrum

Voor DEEL& Ulrum verzorg ik de communicatie. Ik regel samen met Martien Luteijn het blog, probeer publiciteit te genereren en onderhoud contact met gasten. Ik ben al maanden bezig met Ulrum en ben er nog nooit geweest. Tijd voor een road trip naar Ulrum om iets te ontdekken wat ik eigenlijk al ken, maar ook weer niet. Ik ken al zoveel mensen daar uit verhalen en mailwisselingen en ook de foto’s van het dorp die projectleider Petra de Braal heeft gemaakt, ken ik uit mijn hoofd.

Samuel Johnson schreef iets heel moois dat een beetje op mijn reis en situatie van toepassing is

“The use of traveling is to regulate imagination by reality, and instead of thinking how things may be, to see them as they are.”

Dat zegt good old Johnson heel mooi. Tijd voor wat reality. Mijn road trip van Zeeland naar Groningen, inclusief aankomst en daarna, heb ik vastgelegd in selfies, fotootjes die met camera of foon zijn gemaakt en één plaatje dat ik schaamteloos van internet heb gerausjd.

Road trip
Hier denk ik aan bij een road trip: Thelma en Louise. De wind in de haren en gaan.

sb1

Hmm, heb heel wat meer bagage dan T & L, maar die reden aan het eind van de film ook van een klif (spoiler alert) dus hadden minder nodig. Geen laptop mee, geen wandelschoenen voor verkenningstocht. Etc, etc.

sb2

Poes neemt zolang de kantoortaken waar zu hause.

sb3

Route!

sb4

First stop De Meeuw, mijn favo tankstation. Veel te vroeg op de route, maar ik kan ’m nooit overslaan.

sb5

De vangst. Drop, cola en krentenbollen. Road trip verandert in schoolreis.

DSCN0806

Foto’s maken onderweg. Geen probleem.

sb6

Shit. Groen!

sb7

Coldplay op de radio met Fix You. Heel hard en vals meezingen. En bijna huilen natuurlijk. Altijd prijs met dit nummer in mijn eentje. Rijden en verder niks te doen hebben. Best eens goed.

sb8

Midden-Nederland en Utrecht. Ik rijd hier ongeveer even ontspannen als ik op deze foto overkom. Haat, haat haat.

sb9

Flevoland rijdt fijner. Frisse lucht. Zon en wind.

sb10

Lege parkeerterreinen. Altijd heel treurig.

sb11

Friesland.

sb12

Weer een stop. Normaal kom ik gebroken aan als ik naar Groningen rijd. De toerist uithangen helpt. Nog meer wind en vergezichten. Mooi!

sb13

Krentenbollen op en geen kruimel in de auto te zien. Heel ongebruikelijk. Ah! Al het vuil heeft zich achter de bril verzameld. Bijzonder.

sb14

Het is prachtig maar ook druk op de weg. Lastig foto’s maken. Een b-weg biedt uitkomst. Zo mooi leeg hier. Wat veel ruimte om adem te halen.

sb15

Ik ben er. En gelijk herkenning. Zelfs die sticker op het Ulrumbord heb ik al eerder gezien.

sb16

Ik rijd naar Pand Luth en zie alleen maar bekende gebouwen. Tot aan de raampjes aan toe.

sb17

Pand Luth biedt de eerste verrassing. Veel mooier, groter en lichter dan ik verwachtte. Even aan de klus met de laptop op schoot (nog net onder in beeld te zien).

sb18

En dan naar Gemeente De Marne voor overleg met Gert Noordhoff en Hemmo Sipsma over de mogelijkheden voor de communicatie over DEEL& Ulrum. Goede tips…

sb19

en ook gelijk even een uitgebreide aardrijkskundeles over de inpoldering van dit gebied. Kopietjes mee van mooie kaarten. Die komen in het infocentrum. Map met structuurvisie mee voor gasten DEEL& Ulrum.

sb20

Kennismaking met Hans van der Heide. Hij communiceert en schrijft veel in Ulrum. En daar hebben we het nauwelijks over. Wel: hardlopen, krimp, hoe mooi het hier is, de toekomst en de kansen van Ulrum… Mooi gesprek.

sb21

On the move met Petra die nog helemaal niet op de foto stond. Uitgenodigd om te eten bij Rita en Trijn Sterkenburg.

sb22

Weer van die mooie gesprekken aan tafel. De geschiedenis van Ulrum. Je kunt er boeken over schrijven. Of een wiki-ulrum beginnen. Idee?

sb23

sb24

Het dorp kende ik al. De mensen nog niet. Zo (terecht) trots op hun mooie dorp. Zo bevlogen, zo enthousiast. Je moet hier geweest zijn om het te geloven. Ik heb vandaag zoveel afspraken gehad dat ik niet eens écht tijd gehad heb om rond te kijken in Ulrum. Dat komt morgen. Maar ik ben al helemaal geïndoctrineerd en bekijk Ulrum dan door een roze bril.

Tags: , , ,

3 Responses to “Sonja Barentsen: Road Trip to Ulrum”

 1. februari 13, 2014 at 7:00 am #

  Een mooie presentatie van je roadtrip Sonja!
  Dank voor je enthousiasme en ik ben blij dat Petra, Martien en jij het dorp met jullie kennis en kunde komen versterken 🙂 .

  Dank daarvoor.

  Groet,
  Rita

 2. februari 13, 2014 at 8:37 am #

  Ha Son,

  Top om zo een beetje met je op reis te zijn! Veel plezier nog in het hoge noorden.
  (Die spoiler alert kwam wel een beetje laat, maar gelukkig ken ik de film op mijn duimpje.)

  Karen

 3. februari 13, 2014 at 8:43 am #

  Wat een geweldig verslag Son! Wind in je haren en gáán… en ik begin mijn dag, nog in pyama, met het lezen van deze blogpost en vóel die Groningse wind door mijn hoofd blazen – wat een fijn begin van de dag! Ik wens jou nog een heel fijn verblijf (maar dat gaat zeker wel lukken!)

Plaats een reactie!