Noorderstraat 11-15

Pand Luth Noorderstraat 11-15 (9971 AB Ulrum)  ligt centraal in Ulrum. Op de kaart van Ulrum zelfs letterlijk in het centrum van het dorp en dat aan de doorgaande route en winkelstraat van Ulrum (zie ook de kadastergegevens).

Pand Luth
Pand Luth is van de familie Luth. Jan-Meindert en Alice Luth zijn eigenaar van interieurspeciaalzaak Luth in Ulrum en Sleepworld in Groningen. De interieurspeciaalzaak in Ulrum is nu een aantal jaar dicht. Het pand wordt nog gebruikt voor opslag voor matrassen van Sleepworld. Heel soms wordt nog een woning ingericht. Ook de woning boven het pand staat leeg. De moeder van Jan-Meindert heeft hier nog jaren gewoond. Na haar overlijden is de woning nog een aantal keren tijdelijk verhuurd geweest.

pand luth in vroeger tijdenGeschiedenis
De ouders van Jan-Meindert Luth kochten het oorspronkelijke pand in 1940. Luth verkocht van alles wat. In 1965 is het pand afgebrand door kortsluiting. Jan-Meindert ziet nog voor zich hoe hij de straat in rende richting het pand. Hij was naar dansles geweest in Groningen. In de bus terug naar Ulrum werd er al geroepen: “He Luth, jullie winkel staat in brand”. Net toen hij het pand in beeld kreeg namen de vlammen bezit van de speldjescollectie op zijn slaapkamer.

Jaren ’60, ’70 en ’80
De keuze is toen gemaakt om door te gaan met de zaak. Er werd een nieuw pand gebouwd met daar bovenop de woning. De nieuwbouw werd in 1966 geopend. In de volgende jaren breide de winkel zich letterlijk en figuurlijk uit. Luth verzorgde niet alleen de inwoners van Ulrum maar de hele regio. Zowel particuliere als vakantiewoningen werden door Luth ingericht en gestoffeerd. Ook de winkel werd groter. De naastgelegen panden werden erbij getrokken. Dit is nog altijd terug te zien in het pand. De uitbreidingen van de showroom vonden plaats in de jaren ’70 en ’80. In de regio werd veel gebouwd en verbouwd. Mensen verhuisden. De winkel specialiseerde zich en richtte zich specifiek op woninginrichting.  Ulrum had een actieve ondernemersvereniging en had een functie als winkelhart van de regio.

Einde winkelhart Ulrum
Aan het Ulrumse winkelhart kwam volgens Jan-Meindert het definitieve einde door de gemeentelijke herindeling. Het gemeentehuis verdween. Voorzieningen werden in het nabijgelegen Leens geconcentreerd. Na het gemeentehuis ging ook de bank dicht en werden meerdere winkels verkocht. Er wordt ook minder gebouwd en minder verhuisd. Aan de spoorstraat in Ulrum werden 34 huurwoningen gesloopt. Hiervoor kwam geen bebouwing terug. 34 potentiële klanten minder.  Interieurspeciaalzaak Luth sloot haar deuren op 1 november 2011.

pand luth zijaanzichtPand Luth nu
Het pand is beschikbaar voor potentiële huurders of kopers. Sleepworld huurt nu tijdelijk een stukje van pand Luth in Ulrum. Jan-Meindert en Aliza hebben kinderen en kleinkinderen die ver weg wonen. Die kunnen eventueel in de woning logeren als ze in het Noorden op bezoek zijn.

Deel& Ulrum en Pand Luth
Om het project DEEL& Ulrum op te starten en de dialoog over de mogelijkheden van de panden in Ulrum aan te gaan neemt DEEL& Ulrum zijn intrede in het pand. De familie Luth stelt het pand beschikbaar om de kansen voor het pand Luth zelf en de kansen voor Ulrum te verkennen. Beneden komt het kantoor. DEEL& Ulrum, maar ook gemeente De Marne en woonstichting Wierden en Borgen gaan hier werken. Vanuit het pand gaan zij de dailoog aan met het dorp. Lokale ondernemers mogen gebruik maken van de werkruimte.

Gasten
We ontvangen hier ook onze gasten. Het pand is geschikt voor uiteenlopende mogelijkheden.
Gasten kunnen bovenin het pand logeren. Ook kunnen ze hier werken en gebruik maken van de ruimte in het pand en zo, tijdelijk, ervaren of het geschikt is voor hun plannen of wensen.

Tags: , , , , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!