Nipperusstraat 14

DSCF6839 SPAR Ulrum onderdeel leefbaarheidstraject

SPAR Ulrum van Marcel Vogelzang is door het ministerie van Binnenlandse Zaken samen met vijf andere SPAR-winkels in Nederland uitgekozen voor een pilot van  het leefbaarheidsproject ‘Leefbaarheid in kleine kernen’. De SPAR, BZK en DEEL& Ulrum starten de pilot binnenkort samen op in Ulrum. Gezamenlijk wordt onderzocht welke vragen rondom leefbaarheid  spelen in Ulrum. Vervolgens wordt bekeken welke rol de lokale winkel hierin kan spelen en of het mogelijk is dat de services en diensten van de SPAR kunnen worden uitgebreid of aangepast om de leefbaarheid van het dorp te verbeteren.


Aanleiding voor de pilot

Begin 2013 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek laten uitvoeren naar aanleiding van hun zorg over de bevolkingsontwikkeling in de periferie van Nederland. Een van de belangrijkste vragen was: Hoe houd je een dorp levend en voorkom je dat het een slaapdorp wordt? Het resultaat was het rapport ‘Detailhandel en Leefbaarheid’.

Een aantal conclusies uit dit rapport:
1.       Detailhandel houdt een dorp levend;
2.       De buurtsuper is in vrijwel alle gevallen de laatste detaillist in het dorp;
3.       Het combineren van functies maakt de toekomstbestendigheid van de buurtsuper groter en sluit aan bij het maatschappelijk belang van een buurtsuper;
4.       Lokaal ondernemerschap is hierin een kans. Denk aan het toevoegen van assortimenten en diensten maar ook aansluiten in de lokale gemeenschap.

DSCF6838Opstart van de pilot
Er wordt nu een pilot opgestart in vijf  verschillende SPAR-vestigingen waaronder de SPAR in Ulrum. Het hele project gaat van start in samenwerking met het Ministerie met een gesprek tussen gemeentes, SPAR-ondernemers, SPAR-Holding en verenigingen dorpsbelangen. In Ulrum wordt het project opgestart als onderdeel van DEEL& Ulrum.

De komende weken wordt gestart met het maken van een dorpsprofiel. Er wordt bijvoorbeeld in kaart gebracht wat het voorzieningenniveau in het dorp is, hoe actief de bewoners zijn en welke rol de lokale SPAR heeft rondom leefbaarheid.

Daarna wordt een draagvlakbijeenkomst georganiseerd met als doel het toetsen van het draagvlak en welke behoefte leeft  onder bewoners, het opdoen van ideeën, identificeren van de belangrijkste stakeholders etcetera.

Naar aanleiding van deze bijeenkomsten worden de plannen verder concreet gemaakt.

Binnenkort vind je meer informatie over de pilot in Ulrum op dit blog.

Tags: , , , , , , , , , ,

6 Responses to “Nipperusstraat 14”

 1. Paulien Schreuder
  april 27, 2014 at 5:32 pm #

  In Assen kun je bijvoorbeeld ook je boeken bij de buurtsuper inleveren en dan worden ze teruggebracht naar de hoofdvestiging, misschien is de afstand Ulrum Leens te beperkt maar zou een waardevolle service kunnen zijn, zo kunnen ook gereserveerde boeken opgehaald worden. Scheelt de minder mobiele ouderen een tripje naar Leens.

 2. Robert jan Visser
  juni 29, 2014 at 11:56 am #

  Hebben jullie al ervaringen uitgewisseld met de Spar in Wirdum?
  http://www.vilans.nl/docs/KNP/kennis/pdf/Buurtsuper-speciaal.pdf

  • Deel& Ulrum
   juli 3, 2014 at 9:49 am #

   Bedankt voor de link Robert Jan, daar gaan we zeker naar kijken!

 3. Marga Benes
  april 14, 2015 at 6:53 am #

  Zoals ik al voorstelde aan Marcel, laat mensen bv koopzegels kopen die bij een volle kaart een aandeel is, zo leent het dorp Marcel dan geld voor de verbouwing en koelvitrines. Ieder jaar een aantal aandelen uitloten die door Marcel worden teruggekocht. De mensen zijn dan tijdelijk voor een klein deel mede-eigenaar en ook meer betrokken bij de buurtsuper. Ook kunnen zo mensen met minder inkomen toch Marcel steunen in het behoud van de Sparwinkel. Mensen met meer geld kunnen meer investeren, dus ieder naar draagkracht.

 4. Cees Wervenbos
  juni 9, 2015 at 10:13 am #

  Zoals Marga Benes voorstel betreffende volle zegelkaarten is een goeie……… Ik wil nog verder gaan.
  Marcel, de Spar organisatie heeft maar een belang, dat van hunzelf. Je kunt uit die hoek weinig verwachten.
  Je zou kunnen overwegen om de rechtsvorm van je bedrijf te veranderen zodat iedere klant mede-eigenaar wordt en je in loondienst komt.
  Druk je eigen koopzegels, onder de naam van Ulsum’s – Supermarkt en geef de klanten zeggenschap in de bedrijfspolitiek en bij overwinst, laat ze delen in verhouding met het aantal volle zegelkaarten dat ze hebben ingeruild voor een soort aandeel of certificaat van deelname.
  Zelf kan je een redelijk inkomen verwerven en weer plezier in het werk krijgen.
  Je zou zelfs met de directie van Jumbo kunnen praten over samenwerking. Ik zat met de ouderen van die familie op de kruideniersvakschool in Utrecht. Het zijn ook mensen.
  Vanuit Florida, sterkte

 5. Elisabeth
  juni 14, 2015 at 8:49 am #

  Geachte heer Vogelzang,

  NAV de uitzending afgelopen week bij de EO de volgende suggesties:
  Is er gedacht aan de inrichting van een gemeenschapskamer/zaal in of direct naast de SPAR? Hierin zouden allerlei activiteiten kunnen worden georganiseerd specifiek bedoeld om mensen van diverse doelgroepen bij elkaar te laten komen. Daarbij worden er producten uit de Spar gebruikt als koffie, thee. Koekjes, drank waar een vergoeding voor wordt betaald. Het kan een trefpunt of ontmoetingspunt worden voor uiteenlopende groepen en met zeer diverse functies. Bijvoorbeeld:
  1. Een leestafel met kranten en tijdschriften (een selectie die echt gelezen wordt en waar mensen belangstelling voor hebben). Inderdaad een bibliotheek functie of een stophalte van de bibliotheek bus waardoor ook ouderen zelf hun boeken kunnen uitzoeken (of de hele kleine kinderen).
  2. Breicafé zodat de dames elkaar kunnen ontmoeten in plaats van in hun eentje thuis te breien. Hierbij kan de jongere generatie aanschuiven om te leren breien, want breien is weer hip.
  3. Activiteiten voor kinderen op woensdagmiddag en zaterdagen.
  4. Kinderopvang zodat ouders rustig hun boodschappen kunnen doen.
  5. Activiteiten voor ouderen, kaarten, spelletjes, lezingen, klussen of knutselen afhankelijk van waar er belangstelling voor bestaat.
  6. Gezamenlijke maaltijd voor de minder draagkrachtigen en alleenwonenden.
  7. Kookdemonstraties
  8. Baklessen

  Dit zijn slechts een paar voorbeelden, er zijn er nog vele denkbaar; vergaderruimte, activiteiten rondom feestdagen voor alleenstaanden etc.

  De financiering zou deels uit het potje van Ulrum 2034 kunnen komen en deels uit een vergoeding van de mensen die hieraan deelnemen (voor koffie, thee, koekjes en ruimte gebruik). Daarbij krijg je een mensenstroom die dan hopelijk ook boodschappen gaan doen. Mocht er een horecavergunning of iets dergelijks voor nodig zijn dan kan u en uw personeelslid die mogelijk volgen gefinancierd door de provincie. Op die manier krijgt u – eindelijk – iets bruikbaars terug.

  Hopelijk hebt u hier iets aan, veel succes met het behouden van uw werk en inkomen.

Plaats een reactie!