Tien tips voor ruilverkaveling

Terug op ons vaste stekje in Groningen kijken we terug op een zeer boeiende en leerzame week in Ulrum! Vandaag een verslag van de brainstorm over ‘ruilverkaveling’ die we afgelopen woensdag organiseerden in Pand Luth. Hoewel ruilverkaveling associaties oproept met herindeling van weilanden en kadastergrenzen, gaat het hier om iets anders. Woningen met onvoldoende kwaliteit worden gesloopt en daarvoor in de plaats kunnen op een duurzame wijze (corporatie)woningen worden ontwikkeld die passen bij de huidige tijd. Ruilverkaveling is één van de 3 opgaven van Deel & Ulrum en staat hoog op het verlanglijstje van de bewoners. Niet alleen om de kwaliteit van de woningvoorraad hoog te houden, maar ook als oplossing voor het wegtrekken van ouderen uit Ulrum omdat de woningen onvoldoende geschikt zijn.

Omdat het ruilverkavelingsproces in Ulrum nog niet is begonnen, storten we ons op een brainstorm. We hebben als doel: 10 tip-top-tips om te starten met het ruilverkavelingsproces. Hiervoor hebben we cultureel geograaf en fotograaf Mark Sekuur en de adviseurs Theo Adema van KAW en Gosé Posthumus van Rizoem uitgenodigd. Mannen die de kneepjes van het vak kennen.

IMG_9986-32

Als begin van de brainstorm verkennen we bij de bewoners wat op dit moment de uitdagingen zijn als het gaat om ruilverkaveling. De bewoners geven aan dat enkele panden in Ulrum niet (of te weinig) onderhouden worden. Sommige bewoners bekommeren zich niet om het onderhoud van hun huis, anderen kunnen hun huis niet onderhouden. De bewoners spreken hun zorg uit over de (toekomstige) verslonzing van hun dorp. Wat als de inwoners van die panden overlijden of verhuizen? Dan heeft Ulrum een probleem. Als de huizen tegenwoordig niet onderhouden en niet up-to-date zijn, zijn ze niet te verkopen en verslonzen ze verder. De observatie van de gasten is echter dat Ulrum er eigenlijk best keurig bij staat.

De uitdaging die hier ligt gaat dus vooral over preventie. Het gaat om de huidige bewoners van slecht onderhouden panden mee te nemen in de zorg voor Ulrum. Welke belangen hebben de huidige bewoners van slechte panden? Hoe krijg je ze betrokken bij de toekomst van het dorp?

Theo Adema weet hier een hoop over te vertellen. Hij werkt aan het project Waardebehoud Onroerend Goed in regio Oost-Groningen. Theo vertelt dat hij (met zijn collega’s natuurlijk) rondjes rijdt door de regio. Hij selecteert adressen die afbreuk doen aan het aanzicht van het dorp/de wijk. Belangrijkste criterium voor de selectie van panden is dat de buren er last van hebben. Hij benadert de eigenaren van deze woningen en vraagt ze deel te nemen aan het WOG-project. Hierbij krijgen de bewoners een aantal keuzes voorgelegd. Hun huis kan worden opgeknapt met een klusteam, het kan worden opgekocht en gesloopt, de eigenaren wordt een woningruil aangeboden of er wordt verkoopbemiddeling aangeboden. Verkoopbemiddeling gaat over het scheppen van een realistisch beeld wat betreft de verkoopprijs en het aantrekkelijker maken van de woning voor de verkoop. Opvallend in Theo zijn verhaal is dat vooral het verhaal achter de voordeur belangrijk is. Het achterstallig onderhoud is bijna nooit ‘zomaar’ ontstaan.

Na aandachtig naar dit verhaal te hebben geluisterd, gaan we in gesprek over hoe Ulrum het ruilverkavelingsproces kan beginnen. De belangrijkste tips op een rij:

IMG_9988-34

Tags: , , , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!