Ulrum te voet

 

237

Op vrijdag 13 juni  ben ik tegen 18.00u in Ulrum. Aan de Leensterweg zoek ik het huis op van de heer Johan Valkema. Valkema beheert de woning waarin ik van Ulrum 2034/Deel&Ulrum de komende dagen mag wonen. Bij hem moet ik zijn voor de sleutel.  Nog druk aan het werk met de bestrating voor zijn huis, maakt Valkema graag even tijd vrij voor een praatje.  Na een rugoperatie van enkele jaren terug gaat het gelukkig weer prima met hem. Al snel hoor ik het een en ander over Wester Houw. Ik wil de boerderij graag zien. Mijn overgrootouders hebben er gewoond. Ik krijg de sleutel van pand Luth en de heer Valkema wijst mij de weg naar de boerderij. Wester Houw is nu een rijksmonument. Het is vlakbij en na een paar honderd meter zie je al snel de oranje dakpannen, zo verzekert de heer Valkema mij , en ‘het is een móóie boerderij!’, voegt hij eraan toe.

Wester Houw is een fraaie villaboerderij in Jugendstil, gebouwd in 1908. Het is inderdaad een ‘plaatje’. De boerderij ligt nog in Ulrum, vóór een zeer opmerkelijke markering die het dorp scheidt van Leens. Het is de schandpaal waar mensen aan de kaak werden gesteld en die later in gebruik is genomen als grenspaal. Het landschap is hier prachtig. Aan de wind merk je dat je niet ver van zee bent. Bijzondere boerderijen vormen de belangrijkste bebouwing. Behalve Wester Houw ontdek ik boerderij De Houw en de monumentale woning Ooster Houw. Ik moet eens uit gaan uitzoeken wat een houw eigenlijk is.

Pand Luth zorgt voor de volgende verrassing. Het pand heeft een zeer ruime woning boven de voormalige woninginrichtingzaak van de familie Luth. De benedenverdieping is nu in gebruik als informatiecentrum van project Ulrum 2034 en er zit ook nog een beddenwinkel in.  Aan documentatie over het project geen gebrek. Gelukkig maar, want de heer Roelof Roorda heeft het de komende dagen te druk om mij bij te praten. Het project vraagt erg veel van de deelnemers en daar heb ik alle begrip voor. Op mijn leesstapel liggen inmiddels: de Structuurvisie De Marne ( deel I en II); Dorpsproject Ulrum. Project 2034, een leefbaarheidsproject over de dorpsontwikkeling van Ulrum en De oude Centrale Bakkerij te Ulrum. Herontwikkeling bestaande bouw, een adviesrapport van studenten van de Hanzehogeschool.

herinningen aan de gordijnenafdeling van Luth

Op zaterdagochtend ga ik eerst het dorp wat beter leren kennen. Boodschappen doe ik bij de Spar, niet ver van pand Luth. Daarna verken ik het oude deel van het dorp met  de “Wandelroute door het Ulrum van 1834”. Ik neem me voor alles te noteren wat mij opvalt en daarover in mijn volgende blog iets te schrijven.  Later op de dag volgt nog een wandeling door de nieuwere delen van het dorp.  Ulrummers vertellen me soms spontaan wetenswaardigheden als ze merken dat ik belangstelling heb voor hun dorp en zijn geschiedenis.  Zo vertelt een vriendelijke mevrouw dat ik vanavond om 20.25u de televisie aan moet zetten op Nederland 2. Het programma God in de Lage Landen heeft voor de aflevering van vanavond in Ulrum gefilmd. Natuurlijk ga ik kijken!

178

Tags: , ,

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!