Ulrum te voet (2)

Tijdens mijn wandelingen heb ik genoteerd wat me opviel en heb ik foto’s gemaakt. Ik ga pas na het schrijven van dit blog Dorpsproject Ulrum. Project 2034 lezen, het document waarop de heer Roorda me attendeerde. Zo hoop ik onbevangen te kunnen reflecteren op alles wat me is opgevallen.

Omdat ik zelf niet in Ulrum woon of werk, maar hier als bezoeker kort verblijf, heb ik ook als bezoeker naar het dorp gekeken. Ik  ga vanuit dat perspectief proberen een antwoord te geven op twee vragen.

1. Wat heeft Ulrum voor bijzondere waarden voor iemand die het dorp komt bezoeken of er tijdelijk verblijft?

Als bezoeker vind je in Ulrum boven alles stilte. Stilte, rust en ruimte. Het dorp bevindt zich in een prachtig landschap, het heeft een bewogen geschiedenis en het grenst aan een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. In de karakteristieke oude kern zie je fraaie gebouwen. De NH-kerk, Irene, Neptunus, de pastorie en een flink aantal woonhuizen vallen als eerste op.

208

Je merkt en ziet dat de Ulrummers gehecht zijn aan deze plek. Er wapperen hier en daar lokale vlaggen en ik hoor en lees het Groningse dialect. Ik zie namen als Dörpzörg Veur Mekoar en lees op een bordje bij een huis: “Ik bin ien mien toentje”.

203

De geschiedenis van het dorp zie ik vooral in de gebouwen, waaronder vier kerken maar liefst en ik merk aan de ‘klimmetjes’ die ik moet maken dat het dorp gebouwd is op twee wierden. Wat opvalt is dat zelfs op een zonnige, zomerse zaterdag het heel stil is op straat.

200

In de openbare ruimte zijn vrijwel geen tekstuele verwijzing te vinden naar de roerige tijden van weleer. Wel zie ik trotse getuigenissen van dat wat inmiddels is gerealiseerd met het project Ulrum 2034. Bijvoorbeeld de kinderspeelplek Lotuspark. En dat is indrukwekkend!

222

 

223

De groene omgeving en de zuivere zeelucht associeer ik met vrije tijd en gezondheid. Ruim kunnen ademhalen, tot rust komen en genieten van het landschap. De horizontale lijnen, de lage luchten, de oneindige vergezichten… Ulrum heeft véél te bieden.

251

2. Is het wenselijk en mogelijk om deze waarden te versterken?

Ik realiseer me dat wat Ulrum heeft, goud waard is. Stilte, natuur en schone lucht zijn niet overal zo vanzelfsprekend als hier. De Ulrummers  gaan terecht voorzichtig om met hun kwetsbare bezit. Geen recreatieve voorzieningen of grote campings en horden toeristen. Ulrum telt slechts één bescheiden boerderijcamping. Gelukkig maar, want kleinschaligheid past bij Ulrum.

Mochten de Ulrummers om welke reden dan ook hun dorp aantrekkelijker willen maken voor bezoekers, dan zou ik ze mee willen geven om daarvoor boven alles de stilte en de rust als uitgangspunt te nemen. Bezoekers die rust zoeken, van stilte houden en zich interesseren voor het dorp en de natuur zullen respectvol omgaan met Ulrums kwetsbare waarden.  Natuurbeleving & educatie; landschap & ecologie; cultuur & historie; spiritualiteit & zingeving; kunst & creativiteit; wandelen, fietsen & roeien. Ik denk dat dat allemaal past bij een duurzaam en toekomstbestendig Ulrum.

Het dorp Ulrum is ook aantrekkelijk voor de wetenschapper die zijn proefschrift moet schrijven, de kunstenaar die een plek zoekt om te werken en te exposeren, de componist die de stilte zoekt, de schrijver die in alle rust zijn boek af wil maken en voor mensen die willen of moeten ‘onthaasten’. Misschien passen zij in één van de plannen voor de leegstaande panden?

Ik zag tijdens mijn wandelingen een paar fraaie initiatieven die bij mijn observaties lijken te  passen:

260

 • logies en ontbijt bij kunstenaars
 • enkele galeries
 • Expoor. Station voor activiteiten
 • brocantewinkeltjes

199

 • een minibiep in een Curver-box
 • de 1834-wandeling
 • een fiets- en waddenwandelknooppunt
 • de eerste zonnepanelen
 • een bescheiden stalletje met streekproducten

259

Ook vermoed ik nog onbenutte kansen, zoals bijvoorbeeld:

 • kijken naar kunst in de openbare ruimte in het prachtige Asingapark
 • een plek voor een educatieve moestuin
 • het delen van lokale kennis in workshops, bijvoorbeeld over het aanleggen van een moestuin of het kweken van je eigen groenten
 • het vertellen van verhalen over Ulrum en de omgeving tijdens een excursie, rondleiding of voorstelling
 • het concretiseren van de Ulrumse waarde ‘gezond en fit’
 • een oplaadpaal voor elektrische auto’s: stil en schoon, voor ‘duurzame bezoekers’
 • op eigen wijze aansluiting zoeken bij de trend van eco en bio
 • kleinschalige horeca, zoals ‘eten bij de Ulrummers thuis’
 • een wandeling door ‘de ommelanden’ van Ulrum: landschap, natuur en cultuurhistorie
 • ???

162

Wie wil dit aanvullen of hierop reageren?

e.g.p.straatman@saxion.nl

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Ulrum te voet (2)”

 1. Johan Wempe
  juni 16, 2014 at 9:48 pm #

  Dag Elly

  Leuke observaties. Je stelt jezelf twee vragen. Met name vraag 2 leidt bij mij tot een vervolgvraag. Je stelt terecht: mochten de Ulrumers hun dorp aantrekkelijker willen maken dan ….. Willen de Ulrumers wel aantrekkelijker worden? Denk je dat men in Ulrum problemen heeft met de huidige situatie?

  Johan Wempe

  • Elly Straatman
   juni 17, 2014 at 1:10 pm #

   Johan, dit is een interessante vraag. Ik vermoed dat de Ulrummers het vooral erg moeilijk hebben met het verdwijnen van voorzieningen uit hun dorp. In dat opzicht wordt het dorp er voor de bewoners natuurlijk ook niet aantrekkelijker op. De Ulrummers zullen daarover waarschijnlijk niet meteen tegenover een onbekende hun hart luchten. Ik kan daar dus ook niet zoveel met zekerheid over zeggen. In mijn derde blog ga ik daar even op in. Als buitenstaander weet je bijna niks. Na drie dagen wandelen en gesprekken voeren heb je een indruk, maar niet meer dan dat.
   Ik zag wel dat er een enorme energie is om nieuwe dingen op te pakken voor het dorp zelf. Er zijn veel plannen om het dorp aantrekkelijker te maken voor jong en oud en er is al een en ander gerealiseerd. Ik vind het echt indrukwekkend wat er gebeurt. Ik hoop ook dat de Ulrummers die energie vast kunnen houden, want het is een hele opgave. Hoe ze denken over het aantrekkelijker maken van het dorp voor bezoekers zou ik heel graag nog eens een keer aan de Ulrummers zelf willen vragen. Maar wie weet wil er wel een bewoner via dit blog reageren op jouw vraag! Die luidt:

   Wilt u dat het dorp aantrekkelijker gemaakt wordt voor bezoekers?

 2. R.J.Mansholt
  juni 17, 2014 at 5:44 pm #

  De ruiters bij de Houw zijn dus ook ontdekt.
  Ulrum heeft een gelegenheid nodig waar een toerist overdag wat kan gebruiken.
  Hoe ontevreden is de Ulrummer?

  • Elly Straatman
   juni 17, 2014 at 7:48 pm #

   Die hooiruiters zijn prachtig om te zien! Ik ben erg benieuwd waarom u ermee werkt.

   Wat de inwendige mens betreft, ik heb in Ulrum een nogal nieuw uitziend terras gezien bij Neptunes met een schoolbord dat koffie en appeltaart beloofde. Toch had ik de indruk dat de zaak gesloten was. Verder herinner ik me inderdaad niet zo gauw een pleisterplek voor toeristen.

Plaats een reactie!