even voorstellen: Ellen Holleman

Vanaf 14 juli 2014 is Ellen Holleman te gast in Ulrum.

Wie ben je en wat doe je?

Ellen Holleman, beeldend kunstenaar en ruimtelijk ontwerper. Ik woon sinds eind jaren ’90 in Zaandam, waar ook mijn eigen bedrijf, Islant atelier voor stedebouw, gevestigd is.

Na mijn afstuderen aan de kunstacademie in Utrecht werkte ik een tijdje als muurschilder in Mexico. Terug in Nederland was ik afwisselend werkzaam als conceptontwikkelaar en als projectleider in de ruimtelijke ordening. Vanaf 2000 werk ik als zelfstandig ontwerpster/beeldend kunstenaar aan verschillende typen ruimtelijke opgaven in de stad. Ik ben altijd op zoek naar een meer intuïtieve benadering van stedelijke vraagstukken. Hoofdthema is (bottum-up) stedelijke transformatie. Opdrachten variëren van ruimtelijk (toegepaste) ontwerpen tot meer conceptuele, strategische opgaven.
Vanuit die hoedanigheid ben ik verbonden aan het kennisplatform Tussentijd in Ontwikkeling (TiO), een landelijk netwerk van professionals die zich inzetten voor transformatie van de bestaande stad, onder andere door tussentijds gebruik in te zetten als een nieuwe strategie voor ontwikkeling. Het platform pleit voor een stedenbouw die de bestaande kwaliteiten van een plek en de gebruikers een rol laat spelen in de ruimtelijke ontwikkeling en leegstaande gebouwen en gebieden innovatief benut.
Het kennisplatform Tussentijd in Ontwikkeling is in 2011 opgericht door toonaangevende Nederlandse praktijk-experts uit verschillende disciplines met het doel hun kennis, krachten en ambities te bundelen en de groeiende opgave rond leegstaande gebouwen en gebieden in de praktijk beter aan te pakken en gezamenlijk urgente ruimtelijke vraagstukken te agenderen.


Wat kom je in Ulrum doen/wat kun je voor Ulrum betekenen?

Als professional word ik heel enthousiast van het initiatief Deel& Ulrum én heel nieuwsgierig naar de plek en de gemeenschap. Daarom ben ik persoonlijk erg gemotiveerd om naar Ulrum te komen en te leren van het proces dat daar gaande is. Als lid van het kennisplatform TiO ben ik in gesprek met Petra de Braal om te kijken of we met de gezamenlijke kennis uit ons netwerk iets kunnen bijdragen aan het proces in Ulrum. Mijn bezoek zal dus deels ‘veldonderzoek’ zijn en deels in het teken staan van het voorbereiden van een excursie van TiO naar Ulrum later dit jaar. Ik verheug me op de kennismaking met Ulrum!

IMG_9978_kopie

Tags:

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!