De eerste opplusavond.

We zijn verheugd dat we van Wierden & Borgen de opdracht hebben mogen ontvangen om het proces van het opplussen van de (huur)woningen te begeleiden. Het doel is dat het komend jaar een aantal huurwoningen worden opgeplust en dat meer bewoners bekend zijn met de mogelijkheden die er zijn. Dit gebeurt in overleg met de bewoners.

Hiermee hopen we een mooie bijdrage te kunnen leveren aan het traject van DeelnUlrum. Zo is de eerste informatie-avond over opplussen ( 4 november jl) dan ook niet alleen voor huurders maar ook voor eigenaren georganiseerd, zodat iedereen kennis kan nemen van wat er mogelijk is. Ongeveer 25 bewoners van zowel huur- als koopwoningen bezochten deze avond.

Hoe kun je een woning aanpassen zodat je er langer zelfstandig, eventueel met hulp, kunt blijven wonen? Opplussen is het verbeteren en aanpassen van een bestaande woning. Zo wordt deze geschikt om er langdurig te blijven wonen, ook als de bewoner ouder wordt. Deze aanpassingen maken het wonen ook comfortabeler. We Hebben voorbeelden van aanpassingen laten zien en de bewoners gevraagd wat zij graag wilden.

Er zijn veel verschillende aanpassingen mogelijk. Ze variëren van kleine, praktische verbeteringen die door de bewoners zelf kunnen worden uitgevoerd tot grote aanpassingen die door een bouw- of klusbedrijf moeten worden uitgevoerd. Een grotere aanpassing is ook een grotere investering.
Voorbeelden van kleine aanpassingen zijn het verwijderen van drempels, beugels bij de douche en toilet, een verhoogd toiletbril of een tweede trapleuning. Een grote aanpassing is bijvoorbeeld een traplift of een toilet op de verdieping. Een voorbeeld van een nog grotere aanpassing is een uitbouw met daarin een slaapkamer en badkamer, zodat gelijkvloers gewoond wordt. Bewoners gaven tijdens de avond ook het belang van isoleren aan.

We gaan de komende tijd een aantal huurwoningen bekijken en bewoners spreken over het opplussen. Ook zullen we nog betrokken zorgpartijen en gemeente spreken. Daarna zullen we voorstellen maken hoe en welke maatregelen toe te passen zijn bij een deel van de huurwoningen. Deze voorstellen kunnen ook interessant zijn voor particulieren, de informatie zal dan ook breed gedeeld worden.

Voor de particuliere woningbezitters is er namelijk een zeer interessante regeling, waarbij 40% van de investering voor de aanpassingen voor opplussen en verduurzamen wordt vergoed. Meer informatie vindt u hierover op de site van Deelnulrum , www.slimwonendemarne.nl, of in het Infocentrum aan de Noorderstraat 11-15 in Ulrum.

In het Infocentrum staan ook panelen met daarop foto’s van mogelijke aanpassingen. Heeft u behoefte aan aanpassingen in uw woning? Of misschien uw moeder of buurman? Neem eens een kijkje!

Woont u in een huurwoning en heeft u vragen of suggesties? Mail het naar ons: opplussenhuur@deelnulrum.nl.

Auteur:Sjoukje Veenema & Annet Ritsema

Sjoukje Veenema, is projectontwikkelaar bij woningcorporatie Lefier. Bij Lefier houdt Sjoukje zich vooral bezig met wijkvernieuwing, waar de verbinding van sociaal en fysiek altijd haar uitgangspunt is. Daarnaast heeft Sjoukje als zelfstandig ondernemer Ruimtekracht opgericht. Ruimtekracht houdt zich bezig met het adviseren en ondersteunen van opdrachtgevers met een ruimte vraag. Annet Ritsema is architect. Annet heeft Bureau Ritsema – architectuur & stedenbouw opgericht en is gevestigd in Groningen. Ook Annet zoekt telkens naar de verbinding van sociaal en ruimtelijk. Momenteel is ze o.a. bezig met het onderzoek ‘Grijstinten in de tussenmaat’ naar de veranderende woonvraag bij ouderen. Samen vormen we een enthousiast team met een grote maatschappelijke betrokkenheid.

Er zijn nog geen reacties.

Plaats een reactie!